מאת חגית ציוני
מאפשרת דידקטית בביודנסה, במסגרת עבודתה בארגון מהות ישראל*, העבירה ביודנסה לצוותים בקווי עימות בין השנים 2015-2020. בין משתתפי הקבוצות: גננות באיזורי עימות, צוותים רפואיים בבתי חולים, כפרים בדואים בנגב, צוותי חירום בישוביים ועוד. במאמר זה מסכמת חגית את ההשפעה של התנועה-מוזיקה ומפגש אנושי על החוסן הנפשי ומצטטת מדברי המשתתפים על אופן ההשפעה עליהם.
חוסן נפשי מתייחס ליכולתו של האדם להתמודד עם מצבי לחץ ומשבר ולהסתגל לנסיבות החיים החדשות אשר נגרמו עקב מצבים אלו. אנשים בעלי חוסן נפשי מאופיינים בתחושת שליטה על אירועים בחייהם, תחושת מעורבות ומטרה בחיי היומיום וגמישות ביכולת להסתגל לשינויים בלתי צפויים.
יעילות ומסוגלות
אחד הגורמים המרכזיים הקשורים בחוסן הנפשי הוא תחושת יעילות עצמית- אמונתו של האדם כי הוא מסוגל לבצע פעולות שיקדמו אותו לעבר המטרה אשר הציב לעצמו.
חוסן נפשי אינו תכונה מולדת אלא יכולת נרכשת המתפתחת לאורך השנים ומושפעת מגורמים כמזג איתו נולד האדם, האווירה המשפחתית בה גדל (מידת החום, התמיכה, התקשורת התקינה וכד') ורשת התמיכה הקיימת בילדות ובבגרות.
בזמן אסון ומשבר לאומי כפי שאנו חווים בימים אלו החוסן נפגע אנושות ויש צורך לבנותו מחדש ולשקמו על מנת לסייע לכל אדם להתמודד ולמצוא את הכוחות להמשיך ולחיות חיים נורמאליים.
מודל החוסן של ארגון "מהות" מגלה כי יש שלושה מרכיבים עיקריים לתחושת החוסן של הפרט בקהילה
מפגשי תנועה בימים אלו צריכים ויכולים להתמקד בשלושה מרכיבים אלו ולאפשר חוויה המחזקת כל אחד מהמרכיבים בעבור המשתתפים, ומשקמת את תחושת החוסן הנפשי
העבודה דרך הגוף, מאפשרת למערכת העצבים לחזור לאיזון ולתפקוד הבריא שלה, כל שיכול להתרחש תהליך ריפוי טבעי במישור הגופני, הנפשי והמנטלי.
המשתתפים מתחברים חדש לחדוות החיים, ליכולת להסתגל ולהשתנות בהתאם למצב הקיים. ומגלים כי הם מסוגלים להתעלות מעל לייאוש לכאב ולפחד ולמצוא תקווה ואהבה, קשר משמעותי ומזין עם בני אדם אחרים ורצון לחיים מלאים ומשמעותיים.
דרך הפעולה היא חוויה של מוזיקה, תנועה ומפגש אנושי.
החוויה מתמקדת בשלושת מרכיבי החוסן
1. חיזוק תחושת השייכות לקהילה ולחברה – חלק חיוני אקטיבי עדין ובו אינטראקציות חברתיות פשוטות ומעוררות אחווה ותחושת ביחד, תרגילי התמסרות בקבוצה לשיקום האמון ולהורדת הדריכות
2. חיזוק המסוגלות האישית – תרגילים וריקודים המאפשרים שיחרור של התנועתיות, להפחתת מתח, לשחרור טראומות. ריקודי הבעה המאפשרים לחזור ולמצוא את הביטוי האישי, תנועות וריקודים של זרימה החוזרות על עצמן להשקטת התודעה ולהביאה למצב של רוגע וביטחון
3. חיזוק זהות - קבלת תמיכה של הקבוצה ללא תנאים, ביטוי אישי אותנטי, מצבי מפגש לחיזוק ההכרה וההוקרה על נוכחותי וקיומי במרחב ותרגילים ספציפיים המחזקים את הזהות
מעדויות של משתתפים מאזורי עימות בישראל בעבר ניתן למצוא את ההשפעות הבאות:
משתתפים מעידים כי טכניקות של דיבור ושיתוף של מצבי הקיצון שעברו העלו את רמות הסטרס שלהם ל- 9,10 מנגד השתתפות במפגש עם כלים מהשיטה שלנו הורידה את רמות הסטרס ל-3,4 !!!
משתתפים העידו שהחיבור לפשטות, לתנועתיות, אפשרו להם לחייך, לצחוק וגם לדמוע ולבכות – דבר שייצר תחושת שיחרור גדולה
משתתפים אשר מתגוררים לבד, העידו כי תחושת הבדידות בממד הביתי גדלה ומתעצמת מול הזיכרונות של המקלט השכונתי של פעם – החוויה הקבוצתית והביחד יצרו תחושת של מוגנות וביטחון
משתתפים רבים העידו שנהנו להוריד את השליטה לרגע ולזרום עם ההצעות שעלו ע"י המנחה
משתתפים העידו כי הם מרגישים שפרקו מעל עצמם נטל שהכביד עליהם והתחדשו והתרעננו במהלך המפגש.
השימוש בתנועה ובגוף לצורך איזון ושיפור איכות החיים של כל אדם בכל מצב. עד שיגיע השלום למחוזותינו, עבודתנו היא להמשיך להעצים, לחזק ולהאיר את החלקים בתוכנו שמסוגלים ושואפים לחיבור, לתחושת שייכות ואחדות, לאמון, שלווה ושקט פנימי.
__________________________________________________________________________________
*עמותת מהות - עמותה ותיקה ומובילה בישראל בבניית חוסן, התערבות וטיפול במשברים. העמותה בונה תוכניות חוסן מותאמות אישית לצרכי הארגון והעסק.
Comments